Eetproblemen of gewoon geen trek?
Bijna elke ouder krijgt er mee te maken: eetproblemen. Het ene kind is kieskeurig, het andere eet te veel, een derde eet juist te weinig en een vierde weigert aan tafel te zitten tijdens het eten. Het kan u, als ouders, soms redelijk wanhopig maken. En de wetenschap dat het een veel voorkomend probleem is, verandert daar niets aan. Toch kunt u dit wel als een geruststelling zien. Zo’n 25 % van alle dreumesen en peuters hebben eetproblemen en in de puberteit hebben zo’n 20% van de adolescenten ruzie met hun ouders over hun eetgedrag. En bijna al deze kinderen groeien op tot gezonde, goed etende volwassenen
Wanneer een kind niet wil eten maken ouders zich -begrijpelijk- zorgen. Het is moeilijk om dit niet te laten merken maar het is wel de beste methode. Des te minder aandacht er wordt besteed aan het niet eten des te groter de kans dat het kind wanneer het honger krijgt wel weer gaat eten. Aandacht geven stimuleert het gedrag van niet eten.
En het kan echt geen kwaad wanneer een kind een of twee dagen niet eet. Wel is het belangrijk dat u in dit geval er voor zorgt dat het kind wel drinkt. Maar het zal maar heel weinig voorkomen dat een kind helemaal niets eet op een dag. Over het algemeen zal er sprake zijn van niet willen eten bij één maaltijd, of te weinig eten bij alle maaltijden. Het kind krijgt dan dus best wel wat binnen. Het kan goed zijn om als ouder eens een aantal dagen te noteren wat je kind gegeten heeft. Vaak zal het u verrassen hoeveel het toch nog binnenkrijgt.
Hoe merkt u dat uw kind mogelijk een eetprobleem heeft?
Bij een opgroeiende scholier kunt u als ouder op een gegeven moment merken dat het niet goed gaat met hem of haar. U merkt misschien dat het eetpatroon verandert. Maar vaak valt het helemaal niet op dat een kind minder eet. Kinderen met een (beginnende) eetstoornis verzinnen voortdurend trucjes om niet te hoeven eten. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze al ergens anders hebben gegeten. Of ze willen later eten zodat het niet opvalt dat ze minder of niet eten.
Uw kind kan zich meer gaan terugtrekken om de problemen met eten geheim te houden. U kunt ook merken dat uw kind meer op zijn/haar gewicht gaat letten. Kinderen worden soms meer prestatiegericht op school of bijvoorbeeld met sporten.
Wat kunnen ouders doen?
Ouders weten vaak niet goed wat ze moeten doen als ze merken dat hun kind eetproblemen heeft. Laat uw kind weten dat u er bent voor hem/haar. Maar zeg ook dat u zich zorgen maakt. Het is belangrijk dat uw kind dat weet. Als het dan alsnog beseft dat het een eetprobleem heeft, dan is de kans groter dat uw kind naar u zal komen voor hulp.
Eetstoornissen bij jongeren
Bijna iedereen is wel eens onzeker over zijn lichaam of vind zichzelf wel eens te dik. Je doet misschien een tijdje aan de lijn. Je let dan goed op wat je van jezelf wel en niet mag eten. Voor sommige jongeren verandert het lijnen in een eetstoornis.
Voor jongeren met een eetstoornis is voedsel een obsessie geworden. De hele dag zijn ze bezig met eten, calorieën en lichaamsgewicht. Tussen het lijnen door heeft iemand soms een eetbui. Om het na een eetbui weer goed te maken met zichzelf of om nog meer af te vallen, gaan ze vaak extreem veel sporten. Ook proberen sommigen het goed te maken door braken of het slikken van laxeerpillen (hiervan moet je vaker naar de wc).
Veel jongeren met een eetstoornis schamen zich, voelen zich schuldig en walgen van zichzelf als ze zich niet aan hun plannen hebben gehouden.
De negatieve gevolgen van een eetstoornis zijn groot. Naar school gaan of vriendschappen onderhouden is vaak niet meer mogelijk. Ook de gevolgen voor je lichaam zijn ernstig. Jongeren met een eetstoornis kunnen last krijgen van hun hart. Ook kan het hun gebit aantasten door het braken.
De eetstoornissen die het meest voorkomen zijn annorexia nervosa en boulimia nervosa.
Herkent u bij uw kind kenmerken van een eetstoornis? Dan raden we u aan om contact te zoeken met uw huisarts. De huisarts schat de ernst van de situatie in en beoordeelt of er misschien sprake is van een eetstoornis. Hij of zij kan u doorverwijzen naar Villa Kakelbont. Hoe sneller de hulp start, hoe groter de kans dat uw kind herstelt.
Wat kan Villa Kakelbont doen?
Als na een bezoek aan de huisarts blijkt dat er geen medisch probleem is, zijn er verschillende mogelijkheden om te zorgen dat uw kind weer een gezonde eetlust krijgt. Vaak ligt er een ander probleem aan ten grondslag. Te denken valt aan spanning of angst of beperkende (onhandige) gedachten.
Uw kind krijgt handvatten aangereikt om om hiermee om te gaan. Ook ouders krijgen informatie aangereikt. Meestal komen we samen vrij snel tot een oplossing.