Wat is genderdysforie?

Genderdysforie komt voort uit een gevoel van onbehagen over het eigen biologische geslacht.
Vaak gaat het samen met de wens om van het andere geslacht te willen zijn. De sterkte van dit gevoel kan verschillen en het kan ook verschillende vormen hebben.

Bij sommige jonge kinderen (onder de 12) die dit gevoel hebben, gaat het soms over of wordt het minder naarmate ze ouder worden. In het begin van de puberteit kunnen de gevoelens sterker worden door alle lichamelijke veranderingen. Het is erg belangrijk de signalen altijd serieus te nemen! Villa Kakelbont heeft ervaring met genderdysforie en kan u en uw kind helpen met een juiste begeleiding.

Kenmerken van genderdysforie zijn onder andere:

  • teruggetrokken gedrag
  • bij jongens: sterke interesse in meisjeszaken, zich willen kleden als een meisje, liever met meisjes omgaan en een hekel hebben aan de mannelijke kenmerken van zichzelf
  • bij meisjes: sterke interesse in jongenszaken, zich willen kleden als een jongen, liever met jongens omgaan en een hekel hebben aan de vrouwelijke kenmerken van zichzelf

Gender-specialisten kunnen diagnosticeren als er echt sprake is van genderdysforie, en een medische behandeling wenselijk is.

Voor meer informatie verwijs ik u naar berdache kind en ouders

genderdysforie
Share This