Registratie SKJ: 160013491, SHO-registratienummer: 156061-152909, Aangesloten bij de ABcV, onder nummer: 116519 registertherapeut RBCZ

Hoogbegaafdheid

In de hulpverlening is steeds meer informatie over hoogbegaafdheid beschikbaar. Voor ouders is het belangrijk om te leren hoe zij de omgang met hun hoogbegaafde kind kunnen verbeteren. Kies je voor begeleiding van je kind door Villa Kakelbont dan kan therapie inzicht geven in de problemen die er spelen. Bij aanpassing van de leefwereld van het kind zien wij veranderingen van deze problemen . Individuele behandeling kan nodig zijn als het kind bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, faalangst of emotionele problemen heeft ontwikkeld of zichzelf beter wil leren begrijpen. Door ouders, andere gezinsleden of leerkrachten te betrekken bij de behandeling kunnen de problemen die worden ervaren nog  beter hanteerbaar zijn.

Opvoeden van hoogbegaafde kinderen

De opvoeding van een hoogbegaafd kind vraagt om een andere aanpak van de ouders. Als ouder van een hoogbegaafd kind zal er meer tijd en energie in het leren begrijpen van uw kind gestoken moeten worden. Het is belangrijk om de behoeften van uw kind te kennen en hoe u uw kind kunt stimuleren of begrenzen.

Het is ook goed om uw kind de vaardigheden te leren, al dan niet in samenspraak met andere gezinsleden en leerkrachten, die het nodig zal hebben om verder te komen om zijn of haar intelligentie te kunnen gebruiken in de samenleving. Kom tot een eenduidige aanpak en houd er rekening mee om consequent te zijn, zodat het kind zich blijvend veilig kan voelen.

 

Hoogbegaafdheid en vriendjes

Contact met andere hoogbegaafde kinderen is erg belangrijk. De kans op vriendschap is natuurlijk het grootst bij kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en intellectueel niveau. Vaak ook zoeken hoogbegaafde kinderen gelijkgestemden bij oudere kinderen. Het is voor een hoogbegaafd kind heel prettig om iemand te vinden die net als hij of zij van onderwerp naar onderwerp kan springen. Door gedeelde interesses kunnen hoogbegaafde kinderen een vriendschap voor het leven opbouwen. Ook kan het enthousiasme in deze vriendschappen erg hoog zijn. Ook daarmee zal je als ouder rekening moeten houden want het enthousiasme kan overweldigend zijn.

Problemen in de omgang

Veelal sluiten hoogbegaafde kinderen al vanaf de start op de basisschool (en soms al eerder) niet aan bij andere kinderen van hun groep. Dat komt door hun typische manier van denken, de ontwikkelingsvoorsprong en de veelal andere interesses. Die verschillen zullen in de loop der jaren alleen maar toenemen. Een pluspunt kan zijn dat een hoogbegaafd kind zich ook kan ontwikkelen tot een goede leider en zich niet alleen maar stoort aan de kinderen die niet hoogbegaafd zijn.

Villa Kakelbont begeleidt hoogbegaafde kinderen/jongeren én hun ouders. Bij vragen neem hier contact op.

Klik hier voor een literatuurlijst over hoogbegaafdheid.

hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid is een combinatie van drie eigenschappen: een IQ van 130 of hoger, een creatief brein en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Naast een hoge intelligentie spelen dus ook persoonlijkheidsfactoren een rol. Ook de sociale omgeving heeft natuurlijk een grote invloed op de ontwikkeling van het hoogbegaafde kind. De drie belangrijkste sociale omgevingen zijn school, het gezin en mede (hoogbegaafde) kinderen.

Wat is hoogbegaafdheid?

Over hoogbegaafdheid valt veel te vertellen. Lees hier iets meer over hoogbegaafdheid.

Direct een afspraak maken?

Of liever eerst meer informatie over hoogbegaafdheid en onze manier van begeleiden?

Share This
Call Now Button