Registratie SKJ: 160013491, SHO-registratienummer: 156061-152909, Aangesloten bij de ABcV, onder nummer: 116519 registertherapeut RBCZ

Nieuwsblad De Kaap

“Veel kinderen hebben het druk in onze gehaaste en steeds veranderende samenleving”

Villa Kakelbont in de pers
Villa Kakelbont in de pers

In de pers

Workshop ‘Regels en grenzen’

 

Ontmoeten en leren van elkaar

Kinder- en jeugdtherapeute Jacqueline Vuister organiseert in de Week van de opvoeding een gratis workshop ‘Regels en grenzen’ voor ouders met kinderen van vier tot twaalf jaar. Onder haar leiding gaan ouders met elkaar in gesprek over de manier waarop zij omgaan met regels en grenzen, met als doel een concreet plan voor het eigen gezin.

‘Het mooiste wat een kind kan worden is zichzelf’ staat op de homepage van Villa Kakelbont, de praktijk voor kindercounseling en kinder- en jeugdtherapie van Jacqueline Vuister in Amerongen. Voor de gezonde ontwikkeling van een kind zijn regels en grenzen noodzakelijk, stelt Vuister. Een kind moet in de ontdekkingstocht van de wereld om hem heen worden aangemoedigd, begeleid maar ook begrensd. “Ter bescherming soms, maar ook om te leren hoe je met elkaar omgaat. En waar kun je dat veiliger oefenen dan in je eigen gezin?” Regels hoeven niet allemaal van bovenaf opgelegd te worden. “Vaak werkt het beter als je een kind mee laat denken over regels en afspraken. Als iets vanuit jezelf komt, dan hou je je er ook eerder aan.” Regels moeten ook regelmatig samen bijgesteld en het mogen er niet teveel worden. “Als je bij kleine kinderen één regel per week speciale aandacht geeft, is dat genoeg. Hang deze ergens op met een symbooltje erbij, zodat ze het snappen. Dan hoef je er alleen nog maar naar te wijzen in plaats van de regel eindeloos te herhalen. Daar wordt het soms ook niet gezelliger van. Maar een kind heeft regels nodig; ze bieden houvast en duidelijkheid en daardoor veiligheid. Het kind weet wat er verwacht wordt, en wat het van de ouders kan verwachten.”

Grenzen stellen betekent niet alleen dingen verbieden, maar ook aangeven wat wel mag en daarin consequent zijn en één lijn trekken. “Vaak zie je dat het uitloopt op onderhandelen tussen ouder en kind, of dat het een strijd wordt waarbij de ouder de wil op wil leggen, soms ook vanuit de eigen opvoeding. Probeer dat te voorkomen door vooraf duidelijk te zijn. Vergeet niet dat je heel goed in gewone taal kunt praten, ook met een vierjarige, en ga geen discussie meer aan op het moment zelf. En bezwijk je ondanks een andere afspraak toch voor gejengel om snoep bij de kassa, ga bij jezelf dan na waarom je toegeeft. Ben je bang voor een conflict? Ben je zelf zo overprikkeld dat je het er niet bij kan hebben? Dan zegt dat iets over jou.” Het handhaven van regels en grenzen staat en valt met een stuk beloning aldus Vuister. “Niet in materie, maar bij voorkeur door tijd met elkaar door te brengen. “Het is heel belangrijk om een kind te waarderen en complimenten te geven wanneer het zich goed aan de regels houdt. Vraag je kind wat het wil doen met jou als beloning. Je zult verbaasd staan hoe eenvoudig de wensen vaak zijn.”

Tijdens de workshop is er ruimte om ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere ouders, en zal Jacqueline Vuister informatie en tips geven. De bibliotheek Z-O-U-T stelt gratis ruimte, koffie en thee ter beschikking en zorgt voor een selectie aan opvoedkundige boeken. De gratis workshop is op 7 oktober van 9:00-11:00 uur in de Allemanswaard in Amerongen. Aanmelding vooraf is vereist via info@villakakelbontamerongen.nl.

Share This
Call Now Button